Een stukje geschiedenis van Middenmeer
Na de eerste droog-valling op 21 augustus 1930 waren in september 1931 in Slootdorp de eerste huizen gereed. In Middenmeer was dat in augustus 1932. Meteen vestigden zich de eerste middenstanders, w.o. bakker Kok, Van der Wal, slager Van 't Riet, Vos, Braak, Varkevisser, kapper Zwart. De eerste paar jaar waren heel zwaar; er waren nog maar enkele straten met hoofdzakelijk woningen voor de arbeiders van de Cultuur. Allengs kwamen er meer straten en woningen; meer variatie in inwoners en zaken. Het dorp werd steeds groener en gezelliger met veel mooie en grote boerderijen er rondom.
De middenstand groeide mee, maar op 10 mei 1940 brak de oorlog uit en de bezetting bracht meer schaarste. De zaken raakten leeg. Op 17 april 1945 liet de bezetter de Usselmeerdijk springen en kwam het water boven de dak-goten. Storm en water vernietigden veel.
Op 11 december 1945 was de polder wel weer droog, maar de verwoesting was enorm. Slechts enkele zaken konden worden hersteld, de rest was teveel of geheel vernield. Overal was gebrek aan bouwmateriaal, dus de herbouw duurde erg lang. In de hele polder zag men dan ook veel noodonderkomens naast de restanten van gebouwen. De huizen, de zakenpanden en kerken werden herbouwd.
In de loop der jaren kwamen er steeds meer straten, woningen en bedrijven. In Middenmeer begon de eerste Moedermavo van Nederland, er staat een monument van deze mavo in het dorp. Een aantal jaren geleden werd de Brugstraat en ook de winkelkant geheel vernieuwd en kreeg een gezellig aanzicht met o.a. een jeu de boules baan.
Lectuur, foto's, maquettes en allerlei voorwerpen over de geschiedenis van de polder kunt u elke zaterdag gratis komen bekijken van 14.00 - 17.00 uur in de Cultuurschuur aan het Loggersplein 1 te Wieringerwerf.
Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website van het Historisch Genootschap Wieringermeer.